facebook

Trias Energetica

Waar moet je beginnen als je je woning of bedrijfspand energiezuiniger wil maken? Er is in 1979 een driestappenstrategie ontwikkeld die de basisvuistregels formuleert voor het het verduurzamen van gebouwen, de Trias Energetica:

  1. Beperk het energieverbruik
  2. Maak maximaal gebruik van hernieuwbare energie
  3. Maak indien nodig zo efficiënt mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen om in de resterende energiebehoefte te voorzien

Wist je dat PU isolatie een grote rol speelt in de Trias Energetica?

1. Energieverbruik beperken

De eerste stap bij de Trias Energetica gaat veelal om bouwkundige maatregelen die de energievraag verminderen. Isoleren is daarbij een van de eerste en belangrijkste stappen. Energie die je niet gebruikt hoef je immers ook niet te besparen. Wil je het direct goed doen? Dan kies je daarbij voor een uitstekend isolatiemateriaal. Dan hebben we het natuurlijk over PU isolatie.

Naast de uitstekende isolerende eigenschappen is het ook nog eens overal in het gebouw toepasbaar en is het een van de duurzaamste keuze qua energiebesparing, productie en levenscyclus.

2. Maximaal gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen

Zonnepanelen en warmtepompen zijn hierbij een veel voorkomende keuze. Maar zoals gezegd eerst goed isoleren alvorens je het dak vol met zonnepanelen legt. Met zonnepanelen wek je energie op uit UV-licht, terwijl een warmtepomp verschillende warmtebronnen (grondwater of lucht) gebruikt om het gebouw te verwarmen en te zorgen voor warm tapwater. Daarnaast zijn er ook technieken die de zon als warmtebron gebruiken om water op te warmen (zonneboilers). Of wat dacht je van een windmolen die elektriciteit levert voor je woning? Je hebt dus een ruime keuze aan manieren om zelf hernieuwbare energie te winnen.

3. Zo efficiënt mogelijk gebruik maken van fossiele brandstoffen

In het meest optimale geval gebruik je nu helemaal geen fossiele brandstoffen meer. Heb je toch nog een restbehoefte die je moet invullen met fossiele brandstoffen? Heroverweeg stap 1 en 2 bij is stap 3 is het advies ga er zo zuinig mogelijk mee om!

Trias Energetica start bij PU

PU speelt dus een belangrijke rol met name bij stap 1 in de Trias Energetica. De vraag naar energie beperken door te isoleren met uitstekend isolatiemateriaal.

Wilt u meer informatie, neem dan contact op: