facebook

Binnenklimaat bij PU isolatie

Wist je dat we meer dan 90% van onze tijd binnen doorbrengen? De nacht brengen we natuurlijk binnen door op onze matras (gemaakt van PU), maar overdag zijn we ook steeds meer binnen. Schoolkinderen en studenten krijgen binnen les en de meeste mensen werken binnen. Een prettig binnenklimaat is daarom erg belangrijk. Hoe zorg je daar eigenlijk voor?

Isolatie en het binnenklimaat

Isolatie draagt bij aan een comfortabel binnenklimaat. Isolatie houdt de warmte in de winter binnen en in de zomer juist buiten. Een gelijkmatige temperatuur in de woning, heel het jaar door, draagt bij aan het voorkomen van condensatie en vochtproblemen. Zo zorgt een comfortabel binnenklimaat ook voor een gezonder binnenklimaat.

Daarnaast is er een ander aspect dat bijdraagt aan de effectiviteit van isoleren, namelijk de luchtdichtheid. Als je je huis goed laat isoleren, maar ondertussen kan de lucht door kieren en naden vrij bewegen tussen binnen en buiten? Dan heb je veel minder voordeel van je goed geïsoleerde huis, omdat je geen controle hebt over het vocht, de warmte en de koude in je woning. Om hier controle over te krijgen moeten we luchtdicht bouwen en effectief ventileren.

Wie isoleert, ventileert.

Goed isoleren staat gelijk aan goed ventileren. Een goed geïsoleerde woning is ook een luchtichte woning. Door een goede luchtdichtheid komt er minder lucht binnen door naden en kieren, maar werkt een ventilatiesysteem juist beter. Het is zeker in een goed geïsoleerde woning belangrijk om continu te ventileren. De combinatie van isoleren en ventileren zorgt voor een comfortabel en een gezond binnenklimaat.

Door dagelijkse activiteiten als douchen, koken en zelfs ademen produceren we al gauw 10 to 15 liter vocht per dag. Bovendien produceren we ook veel fijnstof in huis door te bakken en te braden of bijvoorbeeld door kaarsen aan te steken. Ook schoonmaakmiddelen, luchtverfrissers, haarlakken, etc. vervuilen onze binnenlucht. Daardoor is de binnenlucht eigenlijk altijd minder gezond dan de buitenlucht en moeten we dus altijd ventileren.

Een goed geïsoleerde en geventileerde woning levert dus heel veel op. Een comfortabel en gezond binnenklimaat.

Effectief ventileren

Goed ventileren betekent dat je alle ruimtes van de woning altijd ventileert. Als je in de ruimte aanwezig bent, moet je meer ventileren dan wanneer je buiten bent. Even een raam open zetten om door te luchten is prima, maar niet genoeg. Voor goede ventilatie is er zowel toe- als afvoer nodig.

Eenvoudig vuistregel:

  • Ventileer bij afwezigheid minimaal
  • Ventileer gemiddeld als je thuis bent
  • Ventileer maximaal als je kookt of doucht
  • Voor goede ventilatie is er zowel toe- als afvoer nodig.

Gezond en comfortabel binnenklimaat

Voor het comfort willen we een woning met voldoende daglicht, zonder geluidsoverlast en met een prettige constante temperatuur. Voor onze gezondheid is het heel belangrijk dat de luchtkwaliteit in onze woning goed is. Dat bereik je door te isoleren met PU, luchtdicht te bouwen en effectief te ventileren.

Wilt u meer informatie, neem dan contact op: