PIR is vochtbestendig
Slimme mensen denken na. Kijken naar feiten en niet naar meningen. En feit is dat PIR uitstekend tegen vocht kan. De isolatiewaarde is hierdoor gegarandeerd. Er vindt geen rotting of schimmelvorming in het materiaal plaats. Goed voor het milieu, goed voor de portemonnee. Als je slim bent, kies je voor PIR.
Vocht is de vijand van alle isolatiematerialen. Er zijn twee manieren waarop vocht materiaal binnenkomt. Ten eerste in de vorm van damp, denk bijvoorbeeld aan condens die veroorzaakt wordt door grote drukverschillen. Ten tweede komt vocht via vloeistof de constructie binnen, bijvoorbeeld door sijpelend water.
Als er eenmaal vocht in het isolatiemateriaal zit, vermindert de kwaliteit van de karakteristieken heel snel. Het vocht schaadt de drukvastheid en beloopbaarheid, maar het tast met name de isolatiewaarde aan.
Door de unieke eigenschappen van PIR, waaronder de dichte celstructuur, heeft het een uitstekende vochtwerendheid. Er zijn meerdere manieren om de vochtwerendheid van isolatiemateriaal te testen. De zwaarste manier is om het gedurende langere tijd volledig onder te dompelen. Op basis van deze test behalen PIR-fabrikanten hun certificaten. Dat is pas waterbestendig!
Wie slim is, kiest voor PIR
Uitgebreidere informatie over de vochtbestendigheid van PIR vind je via onderstaande link:
- Factsheet Water resistance of rigid polyurethane, 2008 (ENG): dit document beschrijft een uitgevoerde grootschalige test die werkelijke blootstelling van PU aan water simuleert. De test toont aan dat het materiaal waterbestendig is tot 1800Pa (equivalent van een windsnelheid van 197 km/u).