Zit je momenteel in je fauteuil? Dan zit je op PU. Heb je schoenen aan? Dan draag je PU.
PU | Van vliegtuigen tot isolatie
PU is in de jaren 30 uitgevonden en heeft qua diversiteit in toepassingen vanaf de jaren 50 een echte vlucht doorgemaakt. Het werd in eerste instantie gebruikt in de vliegtuigindustrie. Al snel werd PU daarnaast ook toegepast voor ons comfort. Dat begon bij het schuim voor de zitkussens en matrassen en vond al snel de weg naar hele andere toepassingen zoals schoenzolen. Inmiddels is het aantal producten waar PU voor gebruikt wordt enorm. Wat dacht u bijvoorbeeld van levensreddende toepassingen zoals bumpers of de veiligheid van een Maxi-Cosy? Wat dacht u van medische toepassingen zoals verband middelen en zelfs nieuwe hartkleppen? PU maakt dit allemaal mogelijk.
PU komt onder andere voor in:
- Bouwisolatie
- Koelkasten en diepvriezers
- Meubelen en matrassen
- Schoeisel en kleding
- Dashboarden
- Beschermlagen en kleefmiddelen
- Medische toepassingen
Maar wat is PU nu eigenlijk?
Elke TV-kok zegt het. Koken is chemie. Het omgekeerde telt echter ook! Chemie is koken. PU bestaat uit twee hoofingrediënten: polyol en MDI. Afhankelijk van de recepten zorgen fabrikanten er voor dat PU de ideale eigenschappen heeft voor bovenstaande toepassingen. Zo kan het materiaal zowel zacht (jouw zitkussen) als hard zijn (PU Isolatieplaten).
Isolatiemateriaal
Die diversiteit aan PU varianten zie je zelf terug in de PU isolatie van 1 enkel gebouw. PU isolatiemateriaal is zowel verkrijgbaar in platen en als schuim. Hierdoor is het geschikt om voor de gehele gebouwschil een optimale isolerende oplossing te bieden.
PU Diversiteit qua toepassingen in de bouw.
- Daken
- Vloeren
- Spouwmuren
Kortom in de gehele schil van het gebouw. Hiervoor worden twee soorten PU isolatiemateriaal gebruikt, PIR en PUR. PUR wordt voornamelijk toegepast als gespoten schuim. Dit maakt PUR in het bijzonder geschikt om na te isoleren bij bestaande bouw. PIR is alleen als plaatmateriaal verkrijgbaar en kan bij nieuwbouw overal toegepast worden en bij daken is het ook erg geschikt om na te isoleren.
Opencellig en geslotencellig
PU isolatie bestaat zowel in opencellig als geslotencellig materiaal. Waar plaatmateriaal altijd geslotencellig is, bestaat gespoten PU schuim in zowel opencellig als geslotencellige variant. Daar waar het materiaal niet te veel mag uitzetten, zoals in een spouw, wordt opencellig schuim gebruikt. Onder de vloer wordt vrijwel altijd geslotencellig materiaal gebruikt.
PU is dus overal
Lionel Messi voetbalt met een bal van PU, Sven kramer draagt een schaatspak van PU en ook jij bent omringd met PU. PU is overal om ons leven aangenamer te maken. Een prettig klimaat is huis, energiebesparing, een zachte matras, een veilige auto. Het komt allemaal door PU