facebook

Waarom isoleren met PU isolatie?

Er is een stormvloed aan voordelen van PU isolatie te noemen ten opzichte van andere isolatiematerialen. Maar eerst gaan we even terug naar de basis: waarom ben je je aan het verdiepen in isolatiemateriaal? Wellicht heb je een specifiek doel, zoals de vloer, muren of het dak (bij-)isoleren of je zoekt isolatie voor een nieuwbouw project. Je bent in ieder geval goed bezig! Want of het je nu om de kosten, het comfort of de natuur gaat, PU isolatie draagt zijn steentje bij. Waarom zou je dan niet gelijk die beste keuze maken?

Isolerende werking

De belangrijkste reden om voor PU isolatiemateriaal te kiezen is de hoge isolerende werking. De isolerende eigenschap wordt uitgedrukt met de lambdawaarde (λ), de eenheid van de warmtegeleidingscoëfficiënt. Een lage lambdawaarde betekent dat het materiaal goed isoleert. Met een lambdawaarde van 0.022 behoort PU bij de absolute isolatietop.

De voordelen op een rij

  • PU heeft een hoge isolatiewaarde;
  • PU is licht en dun
  • PIR is vrij combineerbaar met andere materialen
  • PIR is vochtongevoelig
  • PIR is beloopbaar en drukvast
  • PIR is eenvoudig te verwerken
  • PIR is duurzaam

Niet al deze voordelen zijn zaken waar je zelf direct veel van merkt. Al is het natuurlijk wel fijn voor de vakman dat PU isolatie vanwege de structuur en lichte gewicht eenvoudig te verwerken is. Dat het materiaal licht is, is overigens niet alleen prettig voor de vakman, het draagt ook bij aan de duurzaamheid van het product. Je bepaart niet alleen op brandstofkosten, maar ook op de hoeveelheid benodigde (constructieve) materialen in de gebouwschil. Dit voel je dus ook in je portemonnee.

Heb je er trouwens al eens over nagedacht dat dunner isoleren ook ruimtewinst betekent? Daarom noemen we PU dus ‘Excellent in Isolatie’. Minder materiaal voor dezelfde isolatiewaarde.

Vochtbestendigheid

Vochtbestendigheid is een belangrijk kenmerk voor isolatiemateriaal. Vocht wil je sowieso buiten houden om een constant en prettig binnenklimaat te creëren. Maar belangrijker: als isolatiemateriaal niet vochtbestendig is kan het aangetast worden, gaan rotten en kunnen er schimmels vormen. Dat is niet goed voor je gezondheid! Bij PU isolatie hoef je je hier geen zorgen over te maken. Vocht heeft geen invloed op het materiaal.

De vochtbestendigheid is niet alleen belangrijk vanwege je gezondheid, maar ook omdat vocht de isolerende werking van isolatiemateriaal aantast. Dat wil je altijd voorkomen, je wilt tenslotte het beste voor je woning, je portemonnee en het milieu.

Milieu

Energie besparen begint bij het reduceren van de vraag. Juist daarom is slim isoleren een belangrijke eerste stap in de Trias Energetica. Wat je thuis doet, doen PU fabrikanten ook. Tijdens het productieproces wordt het afval zo efficiënt mogelijk hergebruikt en gerecycled.

Recyclen beperkt zich echter niet tot het productieproces. Een gebouw stata gemiddeld 50 jaar en al die tijd doet PU haar werk. Als het ontwerp het toelaat, kan je na sloop PU isolatie weghalen en hergebruiken of kan het zelfs gebruikt worden als nieuwe brandstof.

PU isolatie toepassen

PU isolatiemateriaal is verkrijgbaar in platen en als schuim. Hierdoor is het geschikt om voor de gehele gebouwschil een optimale isolerende oplossing te bieden.

Wilt u meer informatie, neem dan contact op: