PIR gaat langer mee
dan het gebouw
Slimme mensen denken na. Kijken naar feiten en niet naar meningen. En feit is dat PIR een langere levensduur heeft dan die van het gebouw. Vervanging van de isolatie is dus niet nodig. Goed voor het milieu, goed voor de portemonnee. Als je slim bent, kies je voor PIR.
Het is niet vanzelfsprekend dat de isolatie van een gebouw nooit vervangen hoeft te worden. Veel van de materialen waaruit een gebouw is opgebouwd zijn gaandeweg aan vervanging toe, isolatiemateriaal is er daar vaak één van. Op het moment dat isolatie zijn belangrijkste karakteristieken verliest, is het belangrijk om deze te vervangen. Doe je dit niet? Dan verbruikt het gebouw steeds meer energie en zal het een stuk minder comfortabel zijn om er te verblijven.
PIR beschikt over karakteristieken die de noodzaak van vervanging zeer lang uitstellen. Eigenschappen zoals druksterkte, vochtwerendheid en dimensionale stabiliteit verzekeren namelijk een levensduur van minstens vijftig jaar. Dat is langer dan de levensduur van de meeste gebouwen. De PIR-isolatie in je gebouwschil blijft tijdens de levensduur van een gebouw gegarandeerd vocht-, schimmel- en rotvrij. Daarnaast blijft de ongeëvenaarde isolatiewaarde van PIR behouden en kun je deze ook weer makkelijk hergebruiken in een ander gebouw.
Wie slim is, kiest voor PIR
Uitgebreidere informatie over de lange levensduur van PIR vind je via onderstaande link:
- Factsheet Durability of polyurethane insulation products, 2011 (ENG): in deze factsheet vind je meer informatie over de duurzaamheid van PIR-isolatie.
Uitgebreidere informatie over het integrale milieueffect van het gewicht en de isolatiewaarde van PIR vind je via onderstaande link:
- Onderzoeksrapport Milieuprestatie energie- en materiaalgebruik, 2022 (NL): resultaten van onderzoek naar de integrale milieueffecten van zowel het materiaal als energiegebruik gedurende de levensduur van nieuwbouwwoningen. Vergeleken zijn diverse energiebesparende configuraties (van BENG tot energieneutraal) en verschillende isolatiematerialen.