PU isolatie gaat net zo lang mee als het gebouw waarin het is verwerkt, dus na de technische levensduur kan het worden gerecycled. recycling een onderwerp waar PU fabrikanten zich hard voor maken, want met recyclen kunnen we onze CO2-footprint nog meer verkleinen.
Van preventie tot hergebruik
Productieprocessen zijn geoptimaliseerd om productieafval te minimaliseren. Bovendien wordt het resterende afval (denk aan stof) gebruikt.
De levensduur van PU isolatie is veelal langer dan die van het gebouw waarin het verwerkt is en waarbij het zijn isolerende eigenschappen behoudt. De isolatiewaarde wordt niet of nauwelijks door vocht of andere invloeden aangetast. Na sloop kan je intacte isolatieplaten gewoon opnieuw gebruiken.

CO2 als grondstof
Het gebruik van CO2 als grondstof , is een spectaculaire ontwikkeling. Sinds kort is het mogelijk om CO2 om te zetten in nieuwe grondstoffen en ook in de PU branche zijn diverse initiatieven waarbij deze ontwikkeling wordt ingezet. Momenteel wordt deze technologie, waarbij CO2 dient als grondstof voor zachtschuim in matrassen en gestoffeerde meubels, al toegepast. Het zal niet lang meer duren voor CO2 ook als grondstof bij de productie van isolatiemateriaal gebruikt kan worden.
Ja, PU isolatiemateriaal is goed recyclebaar
PU isolatiemateriaal wordt uiteraard geproduceerd om energie te besparen. Daarbij is PU ook nog eens erg goed herbruikbaar en recyclebaar. Er zijn legio manieren om PU te recyclen en bovendien initieert en stimuleert de PU branche continue nieuwe ontwikkelingen op dit gebied, zodat we onze CO2-footprint nog verder kunnen reduceren.