facebook

Is PU isolatiemateriaal recyclebaar?

PU isolatie gaat net zo lang mee als het gebouw waarin het is verwerkt, dus na de technische levensduur kan het worden gerecycled. recycling een onderwerp waar PU fabrikanten zich hard voor maken, want met recyclen kunnen we onze CO2-footprint nog meer verkleinen.

Van preventie tot hergebruik

Productieprocessen zijn geoptimaliseerd om productieafval te minimaliseren. Bovendien wordt het resterende afval (denk aan stof) gebruikt.

De levensduur van PU isolatie is veelal langer dan die van het gebouw waarin het verwerkt is en waarbij het zijn isolerende eigenschappen behoudt. De isolatiewaarde wordt niet of nauwelijks door vocht of andere invloeden aangetast. Na sloop kan je intacte isolatieplaten gewoon opnieuw gebruiken.

Recycling

PU is overal. In gebouwen, auto’s, medische hulpmiddelen, speelgoed etc. Dat wist je misschien, maar wist je dat gerecycled PU ook overal is?

PU wordt op vele manieren gerecycled. Een daarvan is het vermalen van het materiaal om het vervolgens te persen tot zeer drukvaste platen die bijvoorbeeld gebruikt worden in deuren, caravans of treinen. Daarnaast kan ook PUR schuim gerecycled worden tot verpakkingsmateriaal en wordt het bijvoorbeeld ook gebruikt voor verwerking in geluidsisolerende producten.

Het hoogwaardige PU isolatiemateriaal kom je dus ook na de levensduur van een gebouw overal weer tegen.

Grondstoffen terugwinnen

Inmiddels is de techniek zo ver dat ook grondstoffen worden teruggewonnen uit PU isolatie. Dit is een zeer gespecialiseerd proces. Een van de basisingrediënten van PU zijn polyolen. Na herwinning uit gebruikt isolatiemateriaal, kan in een nieuwe isolatieplaat tot 30% van deze herwonnen polyolen gebruikt worden zonder dat de hoogwaardige eigenschappen van het isolatiemateriaal aangetast wordt.

CO2 als grondstof

Het gebruik van CO2 als grondstof , is een spectaculaire ontwikkeling. Sinds kort is het mogelijk om CO2 om te zetten in nieuwe grondstoffen en ook in de PU branche zijn diverse initiatieven waarbij deze ontwikkeling wordt ingezet. Momenteel wordt deze technologie, waarbij CO2 dient als grondstof voor zachtschuim in matrassen en gestoffeerde meubels, al toegepast. Het zal niet lang meer duren voor CO2 ook als grondstof bij de productie van isolatiemateriaal gebruikt kan worden.

Ja, PU isolatiemateriaal is goed recyclebaar

PU isolatiemateriaal wordt uiteraard geproduceerd om energie te besparen. Daarbij is PU ook nog eens erg goed herbruikbaar en recyclebaar. Er zijn legio manieren om PU te recyclen en bovendien initieert en stimuleert de PU branche continue nieuwe ontwikkelingen op dit gebied, zodat we onze CO2-footprint nog verder kunnen reduceren.

Wilt u meer informatie, neem dan contact op: