Utiliteitsbouw

/Utiliteitsbouw
Utiliteitsbouw 2016-10-26T10:31:52+00:00

 

Voordelen van polyurethaan steeds zichtbaarder
Polyurethaan wordt al decennialang breed toegepast in de utiliteitsbouw. Onder utiliteitsbouw verstaan we alle gebouwen die geen woonfunctie hebben. Denk aan scholen, ziekenhuizen en kantoren. Dit zijn “plekken” waar we veel van onze tijd doorbrengen en die juist daarom een perfect isolerende schil moeten hebben. Isoleren is één van de meest eenvoudige en (kosten)effectieve maatregelen om het energieverbruik te verminderen, CO₂-reductie te genereren en een comfortabel binnenklimaat te creëren. Kiezen voor polyurethaan is als de beste isolator dan ook logisch.

Omdat polyurethaan zeer hoge thermische prestaties levert, wordt het toegepast in daken, wanden, vloeren en zelfs in installaties van utiliteitsgebouwen. Het heeft een zeer lage thermische geleidbaarheid. Hierdoor kan met polyurethaan veel dunner worden geïsoleerd dan met andere, meer traditionele materialen. Mede onder druk van de economische crisis wordt ook de utiliteitsbouw minder conservatief en gaat te rade bij de architect en een branchevereniging, zoals de NVPU. Daarbij kom je al snel tot innovatieve oplossingen met polyurethaan die technisch en economisch verantwoord zijn.

Voor platte en hellende daken zijn voor iedere ondergrond of bedekking (beton of geprofileerd staal of onder bitumineuze of kunststof bedekking) polyurethaan isolatieplaten beschikbaar. Daken kunnen zelfs van een naadloos gespoten polyurethaanlaag worden voorzien. Het lage gewicht van het polyurethaanschuim in combinatie met de geringe dikte door de hoge isolatiewaarde, levert alleen al enorme kostenbesparingen bij detaillering van een staalconstructie van het dak op.

Voor de spouw en de gevel kan met zeer dunne platen de gewenste besparing worden behaald, zelfs met spouwankers. Moeiteloos kan, zonder de spouw te moeten verbreden, worden voldaan aan de minimale isolatie-eis uit het Bouwbesluit. Ook sandwichelementen met een kern van PU-schuim zijn niet meer weg te denken in de gevelbouw. Het werkt snel en efficiënt. Voor composietgevels worden polyurethaan vormdelen moeiteloos uit blokken gefreesd, waardoor een grote ontwerpvrijheid ontstaat binnen alle gestelde kaders van de uitvoering.

Naast stabiliteit en ongevoeligheid voor vocht is de drukvastheid van polyurethaanschuim perfect. Hierdoor is een hoge permanente belasting van het schuim mogelijk en wordt het onder en op vloeren toegepast.