Industriële toepassing

/Industriële toepassing
Industriële toepassing 2015-04-14T10:41:47+00:00

 

Polyurethaan als industriële toepassing

Polyurethaan kent in de industrie vele verschijningsvormen. Naast de goede isolerende eigenschappen wordt gebruik gemaakt van de uitstekende mechanische eigenschappen, de drukvastheid en de mogelijkheid tot gieten of frezen van polyurethaan in vormen.

Aan de hand van de Europese ambitie voor CO₂- reductie wordt tegenwoordig goed gekeken naar energiebesparing en verbetering van technische installaties en apparatuur of gebruiksvoorwerpen

Daarbij wordt volgens het Trias Energetica principe eerst gekeken naar isolerende maatregelen en CO₂- reductie en daarna pas naar het verbeteren van het rendement van de technische installatie. Polyurethaan brengt deze twee stappen terug tot één. Eenvoudig isoleren en rendementsverbetering in één. Toch twee stappen in de goede richting.

Polyurethaan reduceert temperatuurverlies bij het transport en opslaan van brandstoffen en warm water:

Om gas vloeibaar te kunnen houden, worden pijpleidingen wereldwijd van polyurethaan voorzien voor cryogene (-160°C) toepassingen.

Stookolie moet echter juist warm worden getransporteerd om het laag visceus te kunnen houden. Zelfs afsluiters worden met purschuim omkastingen uitgevoerd.

Opslagtanks worden van gespoten polyurethaanschuim voorzien en in woningen wordt een HR-ketel afgehangen met een mantel en spacers van polyurethaan.

Transportschepen worden met polyurethaan geïsoleerd.

Het energietransport naar de woning vindt geïsoleerd plaats. Dit kan zijn met stadsverwarmingsbuizen die een polyurethaan kern hebben tot en met het vervoer in geïsoleerde tankauto’s.